Ben jij dezelfde persoonlijkheid als 5 jaar geleden?

Dit heerlijke boekje gaat over persoonlijkheden of karakterstructuren. De klassieke indeling uit de psychologie wordt uitgebeeld in hilarische tekeningen van Peter van Straaten. Ik heb het al heel wat keren met veel plezier bekeken en als ik het eens uitleende kreeg ik steevast terug van mensen dat het vooral hun collaga’s heel goed weergaf – en hier en daar  een familielid.

Natuurlijk gaat het ook over onszelf, over mijzelf. Maar we zijn – ik ben geneigd om mijn eigen persoonlijkheid wat minder duidelijk uit te tekenen. Hoe komt dat eigenlijk?

Ik ga je hier niet vertellen dat ik een allesomvattend antwoord op die vraag heb, maar wat ik belicht hier één aspect dat in mijn beleving een heel grote rol speelt.

Je persoonlijkheid is een verhaal. Een verhaal over je aangeboren karakter (“dat zit in de familie”), je opvoeding en ervaringen, waar je gisteren met je beste vriend over hebt gesproken … Het wordt verder beïnvloed door hoe je werkdag vandaag verloopt, of je fysieke ongemakken ervaart of niet, wat je hebt gegeten, hoe het weer is, etc.

En als je het verhaal optekent, merk je dat er nog voordat de inkt droog is, een revisie nodig is. Iedere keer dat je je op een spontane manier aan iemand voorstelt, zal het verhaal net een beetje anders zijn.

Dus zo’n boekje met cartoons doet je per definitie tekort!

Overigens blijft het boek hilarisch en kan het je zeker helpen om nieuwe inzichten op te doen; gewoon omdat het een leuke en interessante invalshoek geeft om naar situaties te kijken.

Thich Nhat Hanh vertelde eens een droom die hij had:

Lang geleden, toen hij begon met het  geven van lezingen (dharma talks), was hij uitgenodigd om in een grote zaal, op de hoogste verdieping van een groot gebouw, een lezing te geven over mindfulness. Hij was aan het twijfelen of hij dit wel zou kunnen, maar de uitnodiging was van het soort waar je geen ‘Nee’ tegen zegt.

In de droom was hij onderweg. Hij liep in het trappenhuis, trap voor trap naar boven. Hij was nog altijd bezig met zijn twijfels. Er liepen veel mensen mee naar boven en hij merkte op dat het wel een grote zaal moest zijn, om zoveel mensen te kunnen herbergen. Dit hielp niet echt!

Toen zag hij dat er één figuur tegen de stroom in liep, de trappen af naar beneden. En toen hij deze persoon passeerde, herkende hij hem: hij was het zelf! Het was zijn persoonlijkheid van vijf jaar geleden die wegliep van de zaal, naar beneden, het gebouw uit.

Hij werd rustig; hij was gerustgesteld. Hij was die persoonlijkheid niet meer, met die oude overtuigingen en twijfels. Hij realiseerde zich dat hij er klaar voor was.

Noot: ik heb dit opgeschreven zoals ik me deze talk herinner en het kan zijn dat ik niet helemaal weergeef wat Thich Nhat Hanh werkelijk vertelde. Ik vermoed wel dat de strekking erop lijkt, maar de anekdote heeft sinds augustus 2015 alle gelegenheid gehad in mijn hoofd, om een andere vorm aan te nemen.

Ben jij dezelfde persoonlijkheid als 5 jaar geleden?

Wetenschappelijk bewijs dat onze persoonlijkheid verandert

De boeddhisten gaan al 2600 jaar uit van het principe dat alles continu verandert. En natuurlijk is onze persoonlijkheid hier geen uitzondering op. Ons ‘zelf’ is onderhevig aan de constante stroom van verandering.

Ook de wetenschap komt tot deze conclusie: het ‘zelf’ is niet constant, maar verandert continu. En dat veranderingsproces gaat zelfs in onze slaap verder: ook tijdens het slapen zijn er van moment tot moment steeds nieuwe ervaringen. We zijn dan niet bezig om deze ervaringen aan elkaar te rijgen tot een verhaal, met als gevolg dat het ‘onbewust’ gebeurt. Maar deze nachtelijke ervaringen beïnvloeden ons evengoed: als we ’s ochtends wakker worden zijn we  niet dezelfde persoon als toen we insliepen.

Interessant? Lees dit artikel (Engelstalig)

Ben jij dezelfde persoonlijkheid als 5 jaar geleden?

Ik ben niet dezelfde persoonlijkheid als 5 jaar geleden

In 2010 begon ik met mijn eigen bedrijf. In dat jaar oriënteerde ik met op de vraag hoe ik verder zou gaan met mijn leven. De hoofdvraag was of ik het het aandurfde om als ZZP-er door het leven te gaan. Ik prikte door de illusie heen dat een baan in loondienst veiligheid en zekerheid biedt: alles verandert. Ik stelde vast dat de onzekerheid van het ondernemerschap relatief is: in Nederland is er altijd een vangnet. En bovenal: ik vatte de moed op: het lukt zoveel mensen als ondernemer, dus waarom zou het mij eigenlijk niet kunnen lukken?

Nu, 5 jaar later, ben ik daar helemaal niet mee bezig. Het loopt, ondernemerschap is geen issue. De vrijheid voel ik wel  en die is heerlijk. En hoewel ik een eenpitter ben, voel ik me zeer verbonden.

Nee, ik ben niet dezelfde persoonlijkheid als 5 jaar geleden.

En jij?