Een nieuwe dimensie

Ik wil eens iets met je delen wat nog helemaal niet ‘in kannen en kruiken’ is. Natuurlijk ben ik benieuwd naar je reactie, je aanvullingen, vragen of anderszins.

Enjoy!

een nieuwe dimensie met DRU yoga

Nataraj – heer van de dans

Meten is weten?

Jaren geleden, toen ik in de zakelijke dienstverlening werkte, deed ik een Post-HBO Kwaliteitsmanagement. De managementwereld begon zich steeds meer te vullen met modellen, standaarden, audits en cijfers. Tijd moest steeds meer worden verantwoord, we moesten grip krijgen op de zaken. Geen verspilling meer; mean & lean was het adagium. Ook ik was ervan overtuigd: meten is weten.

Is dit alles?

Doe Maar zong hier al over in de jaren ’80. Misschien moest ik eerst in de leeftijdscategorie komen die Henny, Ernst, Jan en Jan toen al hadden bereikt, om zelf ook vragen te gaan stellen (ik heb het even nagekeken: Henny Vrienten is van 1948; het verschil is ruim 20 jaar). Maar op den duur begon ik me ook af te vragen of al die cijfers niet beperkt of beperkend zijn.

Beperkt?

Een model is niet de werkelijkheid; het is slechts een representatie waarin omwille van de eenvoud veel nuance wegvalt. De ziel is eruit?

Of … helemaal de plank mis?

Als ik hier een appel aan je beschrijf – de glans, de heldergroene, frisse kleur, de stroefheid als  je er met je vinger over wrijft, het steeltje, het geluid  als je je tanden erin zet en een stuk eraf bijt, de friszure smaak, de witte binnenkant – dan krijg jij een idee bij de appel die ik beschrijf. Maar het is niet de appel zelf. De appel zelf kun je alleen beleven door hem in je eigen hand te voelen, te bekijken, te proeven. Dan is de appel een verrassing, een belevenis.

Het is aandacht die kleur geeft aan de bloemen,
geur aan het vers gemaaide gras,
gezang aan de vogels
en smaak aan de wijn.

Maar het gaat nog verder …

Ken Wilber en Dr. Quantum noemen onze hedendaagse wetenschap ‘flatland’: een tweedimensionale wereld, die zich niet kan voorstellen dat er een derde dimensie is.

Onderstaand filmpje maakt dit misschien duidelijk.

De rest is geschiedenis: ik ben wandelcoach en mindfulness- en compassietrainer geworden.

Maar nu lijkt het erop dat zich weer een nieuwe dimensie aandient …

Lees hieronder verder

er zijn op dit moment geen activiteiten

In 2014 heb ik intuïtief gekozen voor de DRU yoga docentenopleiding. Ik voelde me er thuis, het voelde goed, maar ik had geen data, geen modellen, geen cijfers. Toch klopt het. Ik ben afgestudeerd en mag DRU yogalessen geven. Tot nu toe gebruik ik beweging en yoga-filosofie vooral als onderdeel van workshops en sessies in de natuur.

Yoga is geen gymnastiek

Niet alleen de keuze voor deze opleiding, ook de inhoud blijkt voorbij de ratio te gaan. Natuurlijk doen we sequenties (zonnegroet e.d.) en houdingen en daarbij is zijn er concrete, fysieke aandachtspunten. Maar yoga is geen gymnastiek; de fysieke basis is niet meer dan een startpunt (weliswaar een belangrijk startpunt en mijn eigen lichaamshouding en postuur zijn flink verbeterd). Het gaat om energie die gaat stromen. En ja: die voel ik, die neem ik steeds meer waar bij mezelf en bij anderen.

Vreemd en tegelijk vertrouwd

Het blijft een beetje gek hoor. Om ermee te werken is het nodig dat ik de ratio loslaat en dat heb ik niet geleerd op school, van mijn ouders of in mijn vorige carrière. 40 Jaar lang heb ik mijn hoofd gevolgd (lees ook dit artikel over gedachten). Maar nu is er deze nieuwe dimensie, die eigenlijk heel vertrouwd voelt. Want eigenlijk is deze er altijd al geweest.

Het voelt alsof ik, net als in het liedje van Doe Maar, een beetje los kom. En het is heerlijk!

een nieuwe dimensie - ik kom los

Deze foto is deze zomer gemaakt in Peru. De plek staat niet op de kaart … ik kom los :-)

Het Peru dat wij hebben gezien gaat ook echt voorbij de ratio. We zijn van de toeristische routes afgeweken en hebben ceremonies en belevenissen meegemaakt die een mix waren van de natuur, de oude Inca-cultuur en onze eigen intuïtie. Nieuwsgierig? Ik vertel er graag over, bij gelegenheid. Ik heb begin augustus al foto’s gepost op Facebook.

Qua nieuwe dimensies: ik denk dat het voor het eerst is dat ik foto’s van mezelf gebruik :-)

Artikel: Het bos dat denkt

Ik kwam dit artikel tegen. Volgens mij past het helemaal bij deze inspiratiemail. Enjoy!

Het bos dat denkt – De Groene Amsterdammer

Meld je aan – ontvang direct 20 praktische tips tegen stress én maandelijks inspiratie in je mailbox!

Gratis ebook:
"20 Praktische Tips tegen Stress"

ezel heeft stress

De intuïtieve geest is een godsgeschenk, en het rationeel verstand een trouwe dienaar.
We hebben een maatschappij die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten.

~Albert Einstein