Het pad ontstaat door erop te lopen

Inspiratiemail maart 2014

Het pad ontstaat door erop de lopen

Sinds december reist er een beukennootje met me mee; het zit altijd in mijn jaszak. Telkens als ik mijn handen wil warmen en dit kleinood daar ontmoet, wordt ook mijn hart zonnig en warm.

Zoals ik eerder schreef, heb ik een behoorlijk drukke tijd gehad. Waar ik andere jaren in december stilstond bij het afgelopen jaar en plannen maakte voor het komende jaar, kwam ik daar deze keer niet echt aan toe. Ik had wel momenten, maar niet een langere periode waarin ik er echt voor zou gaan zitten.

Dit realiseerde ik me tijdens een van mijn wandelingen in het bos, en op dat moment viel mijn oog op de vele beukennootjes die er lagen – nog ingepakt in hun dikke, behaarde schilletjes. Een mooi symbool, vond ik, voor de nabije toekomst die nog onontdekt is. En ik stak er één in mijn jaszak.

De drukte duurde voort, totdat ik na de kerst een weekje op retraite ging. Ik hoor het me nog zeggen, dat ik dacht dat dit wel de tijd ervoor zou zijn. Die week ontvouwde zich van alles, maar niet over het afgelopen jaar – laat staan dat er een plan ontstond.

In januari was het schilletje van het beukennootje ineens open en kwam het nootje vanzelf naar buiten. Een paar dagen later was het schilletje weg en liep ik met dat beukennootje rond. Het had zich vanzelf aan mij getoond, zonder dat ik daar ook maar enige moeite voor had hoeven doen. Het enige wat ik had gedaan, was me er een paar keer per dag aan herinneren, met een glimlach.

Ik koester dit beukennootje en ik loop verder, terwijl het pad vanzelf, stapje voor stapje, ontstaat.

En ondertussen …

… werd ik spontaan benaderd of ik niet een mindfulnessweek wilde geven op Sardinië, waarbij verblijf, eten en drinken e.a. al helemaal was geregeld. Ik was al een tijdje aan het denken om eens een weekje hier of daar te organiseren en toen viel dit me zomaar toe :-) Moeiteloos

… had ik al in het najaar de jaartraining in de natuur uitgezet, waarin ik verschillende workshops combineer tot een logisch geheel – een jaar rond, met de seizoenen mee. De aanmeldingen kwamen, ik kon gewoon starten. Ook dit stroomde vanzelf.

En de mindfulnessgroepen en de inmiddels al bijna ‘gewoon’ geworden compassiegroep – ze vulden zich gestaag. Geen extra inspanning nodig!

En dit ontvouwde zich in de natuur:

In januari gingen we op pad met ‘rust en stilte’. Toen het zo rustig en stil werd dat we onze innerlijke stem goed konden horen, luisterden we of er een algemene wens was, bijvoorbeeld voor het komende jaar. ‘Gemak’ kwam vooral bij mij op. Ik veranderde ‘Het pad ontstaat door erop te lopen’ in

‘Wachten tot het pad vanzelf ontstaat’

In februari was het thema ‘dromen’. Hier kwam vooral ‘ruimte’ en ‘vrijheid’ op, geassocieerd met wind en vogels – en het ontlopen van ‘veel’ en ‘druk’. Ook een kronkelpaadjes kwam voorbij, dat leek te veranderen in een waterstroom. Het leek erop dat het allemaal veel moeitelozer zou zijn dan ik had gedacht.

In maart (afgelopen zaterdag), liepen we met het thema ‘hoop en inspiratie’. Zon, licht en luchtig, een slingerpaadje dat heel speels – deels zichtbaar – zijn weg baande. Esthetiek, schoonheid. En ‘Alles mag er zijn’, met de narcissen als welkomscomité. Ik zag een majestueuze oude boom, groot en wijs, en voelde me klein.

Het was allemaal heel geruststellend: ik hoef niet hard te werken, ik hoef geen plannen te maken: alles ontstaat vanzelf; nieuwe dingen worden gevoed door de oude. Ik bepaal maar zo’n klein beetje, de rest ontstaat vanzelf. Ik kan gewoon steeds één stap zetten – en dan weer om me heen kijken, genieten van wat er is.

Het pad onstaat vanzelf, langzaam, door er stap voor stap op te kuieren …

er ontstaat altijd weer iets nieuws

Met de seizoenen mee

De jaartraining bestaat uit 10 sessies aan de hand van de seizoenen. Je kunt ook met één of meer losse sessies meedoen.

Klik hier voor meer informatie over de jaartraining / themasessies  in de natuur

Zoals altijd eindig ik met een inspiratietekst die je kan helpen om meer mindfulness – en heartfulness – in je leven te brengen:

Geduld

Heb je geduld te wachten
Tot de modder zakt
Het water helder wordt
Kun je in stilte verwijlen
Tot de handeling
Vanuit zichzelf ontstaat?

~Lao Tse

Meld je aan – ontvang direct 20 praktische tips tegen stress én maandelijks inspiratie in je mailbox!

Gratis ebook:
"20 Praktische Tips tegen Stress"

ezel heeft stress